Cuma, Ocak 05, 2007

Plazalarda kuş ölümleri


Güneş sisteminde muayyen bir dizilme, bulut ve gün ışığında zahir bir denkleşme neticesinde plazalar görünmez olur. Topraktan bitmiş dev bir aynaya, içindeki yığınların kafalarını çevirirlerse gördükleri yerden bakıldığında, kafalarını çevirirlerse gördükleri gökyüzü dilimini yansıtan bir dev aynasına dönüşürler. Plazaların güvenlik görevlileri bahçeden kuş ölüleri toplar bazen, uçarken plazalara çarparak ölen kuşlar... İçeridekiler pek bir şey duymaz.
Bazı arabaların aynalarında yazar: Aynada gördüğünüz cisimler, göründüklerinden daha yakındırlar. Ruh sisteminde muayyen denkleşmelere göre çek çekebildiğin yere... Arkada bıraktıkların mı, peşinden gelen mi, şu cümlenin başında yanında olup da, soru işaretine yakınlaştıkça beş metre geriye düşen mi? Yakın ne, uzak ne?
Otoyol kenarındaki bir plazadan yazılan bu satırlara Helldorado'dan "Killer On the Highway" denk düştü, ben bir şey yapmadım. Yukarıdaki fotoğrafı Dimitri Sokolenko 2003'te çekmiş, yazdıktan sonra karşıma çıktı; ayrıca korktum. Ayna ne?