Perşembe, Mart 15, 2007

Bağımsız Hedere Devlet


Bu günlük dile değil, ama akademik jargona basbayağı girmiş midir bilemeyeceğim. Tarık Zafer Tunaya'da yapılacak bir seminerin tanıtım el ilanında rastladım: "Pasif-Agresif ve Self-Defeating Kişilik Yapıları"... Alt taraftaki üç satırlık açıklamada görüyorsunuz ki, "Pasif-agresif"in Türkçe karşılığı olarak "kendini heder eden" önerilmiş iki parantez arasında.
Kendini heder eden... TDK, "heder" için "Karşılığını alamama, boşa gitme, ziyan olma" yazmış. "Otoriteye asla hayır diyemeyen fakat dediğini de yapmayan ya da geciktiren pasif bir başkaldırı içindeki", hem agresif hem pasif olan bu içten yanmalı insan modeli için son istasyonu işaret ediyor bu Türkçeleştirme gayreti; bak ziyan olursunuz.
Birkaç ay önce kesip bir defter arasına atmışım: İstanbul Emniyet Müdürlüğü, Amerika'da beş yıldır kullanılan Şili biberi kapsüllü PepperBall silahlarını deneme vuruşundaymış. Toz biberle öksürük yaratmanın ötesinde, bu yeni silahların asıl numarası psikolojik olarak vurulma etkisi vermesiymiş. Nasıl bir yanma, nasıl bir darbe hissediyorsanız, o an gerçekten vurulduğunuzu, nasıl bir "toplumsal olayda" mıhlandıysanız, (psikiyatrik gönderme yapmadan) heder olduğunuzu sanıyorsunuz.
Neyse ki kapsül içindeki biber tozunun "yenilebilir" raporu varmış. Yerseniz...

1 yorum:

Adsız dedi ki...

Derman Kader der ki:
heder eden olandan beter ve bu minval i sıhhat meal üzre ki daru`l mülk i türkiyye`de taht nişin olan zübde i bişeref ü bi namus sahib i iktidar u nigin Alçak Han bin Adıbozık Kahpe Partisi heder ı kahrı bin beladan sorumlu sayılmaz yek başına...
Her derdin çektireni kadar çekeni de suçludur hakkınız var dilzade...
amma
bakınız beyte:
Nişşat efzay ü şadi kün sahavet ü yer ü mülket hor 'zenginlik ve maldan faidelen'
böyle bir anlayıştan yetişen ürün
İsa nın dediğine harman olur
kötü tohumdan iyi ürün olmaz..primitif de görünse sanki öyle gibi yaa
di mi kraliçe pınariçe?