Cumartesi, Eylül 13, 2008

Beriki tarihler

Plaza tipi camlar içeriyi göstermiyor gündüzleri. Akşam olunca içeride açık unutulmuş tek bilgisayarın kedi yavrulu, saykodelik akışımlı ekran koruyucusu içerisini göstermeye yetiyor ama. Ben böyle mi görmüştüm, gündüz içerisini göstermeyen camlardan üzerinde "İleriki tarihler" yazan klasörü? Binanın muhasebe mi, idare mi, hangi işlevsel birimine ait olduğunu bilmediğim köşesinde çalışan birinin masasının yanında kendince kurduğu düzen... Bir klasöre "İleriki tarihler" adını verdiren zihin akışını anlamak istedim. Yüz gram şiirsellik ihtimalinin olmadığından eminim. Burada başka bir sistem, başka bir tür zaman algısı söz konusu. "İleriki tarihler"e dair işlerini mi diziyor oraya, ileriki tarih geldiğinde ne oluyor, ileriki ne demek?
İnternet öncesi "beriki" tarihler için lüzumlu bilgi için dün arşivden gelen bir dosyanın üzerinde de "Eski yıllar" yazıyordu! Bütün vazifesi "eski yıllar"ı tasnif etmek olan bir birimin bu başlığı atmasında başka bir zaruret olmalı. Onu düşünmek istiyor insan. Yılların ne zamandan sonra eski kabilinden anıldığını anlamak istiyor.
Geçenlerde bir taksi şoförü istikameti öğrendikten 10 saniye sonra "Abla herkes tozuttu" dedi. Durur muyum, kaşıdım. "Üç ay önce gördüğüm adam, bir laf ediyor, komple gitmiş beyin..." Vakalarla işimiz yok, sistemde anlaşıyoruz. "Zaten insan dediğinin beyni kuş kadar. Sıcaktan, ondan bundan, çabuk gidiyor..." Trafik açık...
Eski yıllarla ileriki tarihler arasında bunlar oluyor.

1 yorum:

tarkan ikizler dedi ki...

"sus konuşma sözler kimin umurunda"


...